Omurilik Tümörleri

Omurilik Tümörü

Omurga ve omuriliği oluşturan kemiklerde, sinirlerde ya da diğer yumuşak dokularda oluşabilen omurilik tümörleri primer ve metastatik olarak ikiye ayrılır. Primer tümörler omurganın ve omuriliğin kendi tümörleridir. Metastatik tümörler ise vücudun başka bir yerinde oluştuktan sonra omurgaya sıçraması durumudur. Omurilik tümörleri omurilik zarı dışında, omurilik zarı ile omurilik arasında veya omurilik içerisinde de oluşabilir. Omurilik zarı dışında olan tümörler genellikle metastatiktir. Bu tür tümörler 45-65 yaş arasındaki erkeklerde daha sık görülür.

Omurilik Tümörü Nedenleri

Bu tümörlerinin neden oluştuğunu kesin olarak söylemek mümkün değildir. Genetik etkenler, kimyasal etkenler, radyasyon ve çeşitli virüsler tümörlerin oluşmasında suçlanabilir. Başka organlardaki kötü huylu tümörlerin buraya sıçraması (metastaz) çok sık görülür.

Omurilik Tümörü Belirtileri

Omurilik tümörlerinde en sık rastlanılan şikayet ağrıdır. Bu ağrılar genellikle tümörün bulunduğu boyun, sırt yada bel bölgesinde yoğunlaşır; çok şiddetli olduğu görülür ve dinlenilse dahi geçmez Eğer tümör boyun bölgesindeyse kollar ile bacaklarda uyuşmalar ve güç kayıpları görülebilir. Sırt ve bel bölgesindeyse sadece bacaklarda uyuşma ve güç kayıpları görülür. Bu uyuşmalar ve güçsüzlükler yürüme zorluklarını da beraberinde getirir. İleri evrelerde idrar kaçırma, büyük abdest tutamama, cinsel fonksiyonlarda bozulma da görülebilir. Belirtiler bazı kişilerde yavaş yavaş kendisini gösterirken bazı kişileri sadece bir iki gün içinde etkisi altına alabilir.

Omurilik Tümörü Tedavisi

Omurilik tümörlerinin tedavisi, tümörün tam olarak nerede bulunduğunu tespit ederek başlar. Uygulanacak yöntemler diğer tümör çeşitlerinde olduğu gibi tümörün yapısına, yerine, büyüklüğüne ve hastanın genel sağlık durumuna göre farklılık gösterir.

Omurilik tümörlerinin önemli bir kısmı cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Burada mikrocerrahi yöntem kullanılır. Özellikle primer tümör varlığında cerrahi işlemlerden oldukça olumlu sonuçlar alınır. Omurilik zarının etrafındaki habis tümörlerin tedavisi daha sistematiktir. Bunlarda cerrahinin yanı sıra radyoterapi (ışın tedavisi) ve kemoterapi (ilaç tedavisi) gerekebilir. Omurilik tümörü ameliyatı sonrasında fizyoterapistlerin de içinde bulunduğu bir ekip çalışmasıyla var olan kas gücünü arttırmak gerekir. Bu egzersizler sonucu hasta eski kas gücüne kısa sürede ulaşabilir.