Belde Dar Kanal

Bel Daralması Belde dar kanal, adından da anlaşılacağı gibi omuriliğin geçtiği kemik tünel çapının normalin altına inmesi durumudur. Bu durum genelde kireçlenmeler, omur eklem yapılarının aşırı büyümesi ve bağ dokularının kalınlaşması ile ortaya çıkar. Daha ziyade ileri yaşlarda görülür. Ancak ailesel geçiş de söz konusu olup, doğumsal nedenlerle de orta yaş grubunda karşımıza çıkabilir. Belde kanal daralması yavaş yavaş gelişen ve giderek artan klinik kötüleşmeyle kendini gösteren bir hastalıktır.

Belde Dar Kanal Belirtileri

Dar kanal hastaları genellikle yürürken ve ayakta dururken bel ve kalçada yoğunlaşan ağrılardan şikayet eder. Bu ağrılar ileri evrelerde otururken ve istirahat ederken de hissedilebilir. Günden güne yürüme mesafelerinde azalma görülür. Yürürken eğik durmak kişiyi rahatlatacağı için bu hastaların sürekli öne eğik şekilde yürüdüklerini görürüz. Hastalık ilerledikçe kısa mesafeli yürüyüşler bile yapılamaz hale gelir, ağrılar istirahat halindeyken dahi rahat bırakmaz, bacaklarda şiddetli ağrılar ile idrar kaçırma ve büyük abdest tutamama sorunu yaşanabilir. Kısacası en son gelinen nokta bakım hastası şeklinde yatalak olma durumudur. Hastaların şikayetleri maddeler halinde şu şekildedir:

  • Öncelikle yavaş ilerleyen bir süreç olduğu içinde başlarda belirti vermeyebilir.
  • Bel ağrısı
  • Genelde her iki bacakta ağrı
  • Yol yürümede zorluk
  • İleri evrelerde kısa mesafeli yürüyüşlerin bile yapılamaması, kramp
  • İleri evrelerde idrar kaçırma

Belde Dar Kanal Tedavisi

Belde dar kanal hastalığında tedavi yöntemleri hastalığın ve hastanın durumuna göre farklılık gösterir. Klinik ve muayene bulguları hafif olan hastalarda bel kaslarını güçlendirmek adına egzersizler ve gerekirse fizik tedavi yaptırılır. Korse kullanılmasını bel kaslarını zayıflatacağı gerekçesiyle pek önermiyoruz. Ayrıca yüzme, yürüyüş ve kondüsyon bisikleti çevirme gibi sporları da tavsiye ediyoruz. Kilolu ise mutlaka kilo verilmesi gerektiğini de ilave ediyoruz. Ağır klinik ve muayene bulguları olan ve hayat kalitesi iyice azalan hastalarda tedavi mutlak cerrahidir.

Belde Dar Kanal Ameliyatı: İleri evrelerde tedavi cerrahidir ve genellikle vida (platin) gerektirir. Sadece tek taraflı yakınmalarda kayma da yoksa tek yanlı mikrocerrahi yaklaşımla vidasız da ameliyat yapılabilir. Mikrocerrahi yaklaşım esas olduğu için vida bile konulsa hastalar 1 gün gibi kısa bir zaman diliminde ayağa kalkarak kısa bir süre içinde günlük aktivitelerini yapmaya başlayabilirler. Ameliyatın ardından önerilen egzersizleri aksatmamak ve kilo vermek önemlidir.